הנוטריון הוא עורך דין במקצועו, אך ישנו שוני ברור ומוגדר בין השירות המשפטי לבין השירות הנוטריוני.

שכרם של נוטריונים בכל מקום בארץ, הוא זהה ונקבע רק על פי סוג השירות. לעומת זאת, עבור מתן שירותים משפטיים, גובה עורך הדין שכר טרחה, על פי ראות עיניו, תוך התחשבות בשיקולים שונים כגון האם מדובר בלקוח חד פעמי או בלקוח וותיק, האם הטיפול המשפטי ידרוש שעות עבודה רבות או המדובר בתיק קטן ועוד.
דוגמא נוספת, עורך דין יכול לבחור האם לגבות סכום גלובאלי עבור הטיפול בתיק או האם לחייב את הלקוח, על פי שעות עבודה. נוטריון המעניק שירותים נוטריונים, לא יכול להפעיל שיקול דעת, בעת גביית שכר הטרחה ועליו לגבות את הסכום הקבוע בהודעת הנוטריונים.
 

זהות שכרם של הנוטריונים, מעלה את השאלה, האם ישנה משמעות לבחירת נוטריון? בוודאי שכן! נוטריון הוא בעל מקצוע ועובדה קיימת היא כי ישנם בעלי מקצוע טובים יותר וטובים פחות. הדבר אינו שונה כשמדובר בנוטריונים ולכן, כדאי מאוד להקפיד על בחירת נוטריון מקצועי. 
האם ישנה שותפות בין נוטריונים? אכן ישנה. נוטריונים יכולים ליצור שותפות, כמו עורכי דין ויש לכך יתרונות רבים. 

 

כיצד בוחרים נוטריון?

ועדת הרישיונות מסמיכה עורכי דין רבים לשמש כנוטריונים. על כן, אין כל קושי למצוא נוטריון, בכל מקום בארץ. היות ששכרם של הנוטריונים זהה, האם ישנה חשיבות לבחירת נוטריון? בהחלט. כפי שיש להפעיל שיקול דעת, בבחירת עורך דין לקבלת ייעוץ משפטי, יש לעשות כן, גם כאשר פונים אל נוטריון.

אם כן, איך בוחרים נוטריון?

  1. נוטריון בעל רישיון : ראשית כל, כדאי לוודא כי הנוטריון הוא בעל רישיון ישראלי, אשר מאפשר לו להציע שירותים נוטריונים לציבור.  טעות נפוצה היא לחשוב כי רישיון נוטריון של מדינה זרה, מעניק את הסמכות לתת שירותים נוטריונים בארץ, אך אין זה נכון. מתן שירותים נוטריונים בישראל, דורשת רישיון נוטריון ישראלי. בדיקה זו פשוטה מאוד לביצוע וכל שיש לעשות הוא להיכנס אל אתר לשכת עורכי הדין, אל מאגר הנוטריונים ולהקיש את שמו של הנוטריון. אם שמו של הנוטריון לא מופיע, ייתכן שמדובר בטעות אך סביר להניח כי עורך הדין איננו נוטריון. אם ישנו ספק בעניין זה, יש להתקשר ולברר טלפונית. 
  2. סוג השירות : שנית, יש לבדוק כי הנוטריון מציע את השירות הנוטריוני הספציפי, לו הפונה זקוק. למשל, ישנם משרדי נוטריון אשר מציעים אימות חתימה אך לא שירותי אפוסטיל. אם הפונה זקוק לתרגום נוטריוני של מסמך מגרמנית לעברית, עליו יהיה לפנות לנוטריון הדובר את שתי השפות ברמת בקיאות טובה. 
  3. נוטריון מקצועי : שלישית, רצוי לפנות לנוטריון מוכר, אשר מקפיד על מילוי הוראות הביצוע של הפעולה הנוטריונית, כדוגמת החובה לוודא את כשירותו של מבקש הפעולה ואת ביצוע הפעולה מתוך רצון חופשי. 

נוטריון מקצועי לא ייתן את אישורו, אם עלה בו ספק כי המבקש אינו מי שהוא מתיימר להיות או כאשר חסרים מסמכים הדרושים לנוטריון למתן האישור. 

 

 

שכרם של הנוטריונים בישראל

השירות הנוטריוני נחשב לשירות ציבורי ועל כן, דאג המחוקק כי לכל אדם תהיה האפשרות לפנות אל נוטריון ולקבל את השירות לו הוא זקוק.

כיצד עשה זאת? על ידי כך שקבע שכר אחיד לכלל הנוטריונים, אשר משתנה אך ורק עם הודעת הנוטריונים (שכר שירותים). 
נוטריון איננו רשאי לגבות שכר השונה מזה הקבוע בהודעה ולכן, פנייה אל נוטריון במרכז הארץ, לא תעלה יותר לציבור מאשר פנייה לנוטריון בדרום הארץ או בצפונה.

הודעת הנוטריונים חילקה באופן מסודר את השכר, על פי הסמכויות השונות, כך שהנוטריון מחשב על פיה, את השכר שעליו לגבות מן הפונה.
חשוב להדגיש כי כאשר הנוטריון נותן שירות משפטי ולא שירות נוטריוני, הוא איננו כפוף להודעת הנוטריונים והוא רשאי לגבות שכר שונה מכל לקוח, על פי שיקול דעתו.  

 

שותפות בין נוטריונים

עורכי דין רבים מתאגדים בצורה של שותפות, אשר מאפשרת להם להתנהל יחד, תחת משרד אחד משותף, כאשר לכל שותף, תחום האחריות שלו. 
למשל, כאשר עורך דין מתחום המקרקעין נכנס לשותפות עם עורך דין מתחום דיני משפחה, מופקד כל אחד מהם על מתן ייעוץ משפטי בתחום ההתמחות שלו. כך ניתן למקסם את מספר הלקוחות של המשרד, משכל אחד מעורכי הדין עוסק בתחום משפטי אחר.
חלוקת התפקידים, יכולה לעבוד נפלא גם בשותפות בין נוטריונים, במיוחד כאשר נוטריון אחד מעניק שירות אפוסטיל אך השני אינו עושה כן. דוגמא נוספת, נוטריון אחד בקיא בצרפתית ובספרדית ונוטריון שני בקיא בגרמנית. כך יכולה השותפות לספק תרגום נוטריוני במגוון של שפות. 
חשוב לציין כי הקמת שותפות, בניגוד להקמת חברה, אינה דורשת הליכים פורמאליים, עובדה המושכת רבים ליצור שותפות. 
שכרם של הנוטריונים זהה אך איכות השירות אינה תמיד זהה. על כן, חשוב לבחור נוטריון מקצועי, המקפיד על מילוי הוראות הדין באשר למתן אישור נוטריוני.