לשכת עורכי הדין היא ארגון סטטוטורי, שמעמדו ותפקידו מעוגן בחוק, ומי שרוצה להיות עו"ד בישראל חייב להיות מוסמך על ידה ולהיות חבר בה.
עורכי הדין בישראל חברים בלשכה ומחויבים לפעול על פי כללי האתיקה, נהליה והוראותיה. הם נהנים ממעמד מיוחד ועצמאות מקצועית רבה, לא מעט בזכות הפעילות של לשכת עורכי הדין, העבודה האתית והמקצועית שהיא מבצעת, ועוד.
הסמכה ומקצועיות
תפקידה הראשון של לשכת עורכי הדין הוא לדאוג לרמת המקצוע. הלשכה היא זו שמנהלת את בחינות ההסמכה של עורכי הדין ובסופו של דבר קובעת מי יהיה עורך דין בישראל.
בנוסף על כך, הלשכה דואגת לתוכניות העשרה שונות, לקורסים והסמכות של עורכי דין ותיקים, כך שהם יישארו מעודכנים בפסיקות השונות, בהלכות ובתקנות.
מינוי שופטים
בשנים האחרונות יש יותר ויותר מעורבות של עורכי דין בבחירת שופטים בישראל. לראש לשכת עורכי הדין יש השפעה רבה בבחירת שופטים לבתי המשפט השונים, מהשלום ועד לעליון.
מלבד היותם חברים בוועדה לבחירת שופטים, עורכי הדין מפעילים תוכנית שבודקת את מידת המקצועיות של שופטים ואת ההתנהלות שלהם באולמות המשפט. לשני הדברים האלה יש בהחלט חשיבות רבה גם לגבי האזרח הקטן.
טיפול בעבירות משמעת של עו"ד
עורכי הדין מחויבים לכללי אתיקה ברורים ונוקשים. כללי האתיקה האלה הם אלה שהופכים את עורך הדין לבעל מעמד מיוחד, אובייקטיבי ואמין. הפרה שלהם פוגעת מאוד לא רק בלקוחות של עורכי הדין, אלא גם במעמד המקצוע; דבר שלשכת עורכי הדין חרדה לו מאוד.
כללי האתיקה מחייבים ונהוגים בין עורכי הדין, ביניהם לבין השופטים וביניהם לבין הלקוחות שלהם.
אנחנו כבר מכירים דוגמאות של שבירת כללי האתיקה האלה שלהן היו תוצאות חמורות. בין השאר קרו גם מקרים שהביאו לפיטוריהם של שופטים, למשל.
לשכת עורכי הדין מפעילה בתי דין משמעתיים אשר אמונים על הסדרת עבירות אתיקה ומשמעת של עורכי דין מוסמכים או מתמחים במשפטים.
רבות מהעברות האלה קשורות לתחום המשפטי, אבל רבות קשורות גם בדרך בה עורך הדין מייצג את הלקוח ופועל ועובד מולו.
בתי הדין המשמעתיים של לשכת עורכי הדין יכולים להטיל עונשים של קנסות, אזהרות, נזיפות, השעיה זמנית מהלשכה ואף הרחקה קבועה מחברות בלשכה, בהתאם לחומרת העבירה.
קביעת שכר טרחה מומלץ
שכר הטרחה שעורך דין מתחיל או זוטר שונה מאוד משכר הטרחה שעורך דין מבוקש וותיק יכול לבקש ולקבל, וקשה מאוד ללקוחות לדעת מהו שכר טרחה הגיוני או ראוי לשירותי עורך דין.
לשכת עורכי הדין קובעת עבור עורכי הדין תעריף מינימלי מומלץ לשירותים משפטיים כגון ייעוץ, ניהול ישיבות, דיונים בבית משפט, שעות עבודה ועוד. כך הלקוח יכול לדעת מראש מהי רמת המחירים הנהוגה בתחום וגם להבין מהם השירותים שאפשר לתמחר בנפרד, כדי להוריד בעלויות שכר הטרחה.
בנוסף, שכר הטרחה המינימלי מבטיח שגם עורכי דין מתחילים יקבלו שכר הוגן עבור השירותים שהם נותנים, עבור השנים שהם השקיעו בלימודי משפטים ובהתמחות. כך נשמרת רמה מקצועית טובה של העוסקים במקצוע, גם אם יש עורכי דין רבים.
ייצוג הולם ללקוח
הזכרנו כבר את המחויבות האתית של עורך דין ללקוח שלו, אבל שווה להתמקד גם בדבר נוסף, שהוא ייצוג הולם.
לשכת עורכי הדין מקפידה על כך שעורכי הדין בישראל יעניקו ייצוג הולם ללקוחותיהם, מבחינה אתית וגם מבחינה מקצועית. הלקוח יכול תמיד להגיש תלונה נגד עורך דין שלדעתו נהג כלפיו לא כשורה או טיפל בתיק שלו בצורה לא מקצועית. הלשכה בודקת את התלונה ואם הלקוח צודק בסמכותה של הלשכה לנקוט צעדים משמעתיים נגד עורך הדין.
הפעלת תכנית "שכר מצווה"
לשכת עורכי הדין מפעילה את תכנית שכר מצווה המציעה שירותים משפטיים בחינם (פרו בונו) למעוטי יכולת. התכנית כוללת תרומות כספיות, עורכי דין שנותנים שירותי יעוץ וייצוג משפטי בחינם וכדומה.
לסיכום, לאזרח המבקש לקבל שירותים משפטיים ממשרד עורכי דין אין כמעט נגיעה ישירה ללשכת עורכי הדין, אך הלשכה תמיד פועלת לטובת האזרח ודואגת כי עורכי הדין יעניקו ללקוחותיהם ייצוג הולם.
הלשכה גם דואגת שמערכת המשפט תהיה מערכת נקייה ותפעל בהגינות וביושרה לטובה האינטרס הציבורי.
מחפשים עורך דין? היכנסו לקטגוריית עורכי דין באתר b144, סננו לפי מיקום והתמחות וצרו קשר עם עורך דין.