הסטטיסטיקה מדברת על כך שכחלק מסיבוכי המחלה, חמישית מחולי הסוכרת יפתחו סיבוך שנקרא כף רגל סוכרתית.
הנתון המעודד – או המאכזב, תלוי איך מסתכלים - מצביע על כך שמחצית מהם היו יכולים להימנע מכך, לו היו שומרים על כפות הרגליים שלהם ומטפלים בהן בצורה טובה כחלק מהשגרה היום-יומית שלהם.
- הטיפול המומלץ הוא פדיקור רפואי שמתאים לחולי סוכרת.
מדוע דווקא סוכרת?
יש הרבה סיבות לכך שדווקא סוכרתיים סובלים מבעיות בגפיים, ובמיוחד בכפות הרגליים. הן קשורות לנזקים שהמחלה גורמת לנימי הדם שמזינים את החלקים הרחוקים של הגוף ולמערכת העצבים.
גם באופן טבעי ואצל אנשים בריאים, זרימת הדם בגפיים התחתונות היא לא אידיאלית. הבעיה אף מתגברת ככל שמזדקנים, וזו אגב אחת הסיבות שבגללן רואים יותר רגליים נפוחות, שטוחות או אפילו פצועות אצל קשישים.
ברגל סוכרתית רואים שינויים מבניים בכפות הרגליים: אצבעות מעוותות וכפות רגליים נפוחות, לחץ פנימי ועור עבה יותר, כיבים שונים שלא מחלימים וכד'.
בנוסף לכל הצרות, תהליכי ההחלמה של פצעים בקרב סוכרתיים ארוך ומסובך יותר, כך שגם הפצעים נשארים פתוחים ומהווים פתח לזיהומים, לעיתים במשך חודשים ארוכים.
אם לסכם, אם כך, אנחנו רואים שאצל סוכרתיים הטיפול בכף הרגל חשוב לא פחות - ואף יותר - מאשר אצל אנשים בריאים, אבל יש לבצע אותו נכון.
פדיקור לסוכרתיים – רק אחרי הכשרה מתאימה
בגלל שהפצעים לא מחלימים כמו שצריך, בגלל שהעור עבה יותר, קשה וגם רגיש יותר וגם מסיבות אחרות שלעיתים קשורות בתחושות ברגליים, חשוב שהפדיקוריסט יידע בדיוק במי הוא מטפל ומה הוא או היא צריכים לעשות.
- האגודה הישראלית לסוכרת מקיימת קורסים לפדיקוריסטים, שבהם מלמדים כיצד יש לטפל בחולי סוכרת.
המטרה הכללית בפדיקור לסוכרתיים היא שמירה על רצף העור – הגנה מפני פצעים – ושמירה על הציפורניים ובריאותן. חשוב שלדעת שיש סוכרתיים שאיבדו את התחושה ברגליים, ולכן אפילו לא יודעים אם נוצרו בהן פצעים. הפדיקוריסטית יכולה לראות את הפצעים האלה, לדווח לחולה על מצבו ולהפנות אותו לטיפול אצל רופא.
- אם אתם סובלים מסוכרת או שמי ממשפחתכם סובל מהמחלה, כדאי שתהיו מודעים לכך שיש צורך בפדיקור בכלל ובפדיקור מיוחד, בפרט. הסיכון בפדיקור שאינו מתאים לחולה הוא רב, ועלול לגרום סיבוכים שיכולים להגיע עד כריתת הרגל עצמה.