הפחד מטיפולים אצל רופא שיניים הוא דבר נפוץ. כמו רוב הפחדים, אין "הגיון" מאחורי תופעה זו, במיוחד כשמדובר באנשים בוגרים שמבינים את חשיבות הטיפול בשיניהם.

פחד, הוא רגש הנובע ממחסומים שונים הקיימים בקרבנו, מחסומים שכנראה נטבעו בנו עוד בבית הורינו כילדים או אפילו לפני כן בשלב ההיריון. בכל אופן ומכל כיוון, הפחד גורם לרבים מאיתנו להימנע ממעשים ומדברים שונים ולא רק מטיפולי שיניים. כך למשל פחד יכול לתפוס אותנו במצבים שונים בחיים, מצבים המשלבים גם הנאה וגם לקיחת החלטות. הפחד, למרות שהוא מפחיד, הוא גם עניין חיובי וחיוני להישרדות שלנו. הפחד נועד להתריע אותנו ממצבים שונים ולהעיר אותנו. בסוף, כמו בכל דבר, הכל הוא עניין של מינון.

אלו מאיתנו הסובלים מחרדת ביקור אצל רופא שיניים יעדיפו לסבול כאבי שיניים, ולעיתים כאבים חזקים מאשר ללכת לרופא. חשיבותה של בריאות הפה היא גדולה וישנם פתרונות שונים לטיפול בפחד זה.

היפנוזה לטיפול בחרדה מרופאי שיניים

אחת מהדרכים שבהן ניתן להתגבר על בעיה זו היא טכניקת ההיפנוזה. הרופא המהפנט- או המטפל המהפנט משתמש בסוגסטיה: הצעת רעיון. בניגוד למה שמקובל לחשוב, המטופל אינו נמצא במצב של חוסר שליטה , כמו כן המטופל זוכר את התהליך הטיפולי במלואו. במהלך הטיפול אנו מובאים למצב של רגיעה עמוקה, שדומה למצב טרום שינה ואז המטפל "יציע" לנו לחוות מצב שבו אנו עוברים צעד אחרי צעד את החוויה שהיא: "ללכת לטיפול אצל רופא שיניים".

השיטה אפקטיבית וללא תופעות לוואי. ישנם רופאי שיניים שמתמחים בהיפנוזה וניתן לשלב את שני הטיפולים אצל אותו הרופא. כמובן שחשוב לבדוק היכן למד הרופא את מקצועו, ומעבר לכך האם הוא משרה עלינו אווירת אמון וביטחון.

"עשה זאת בעצמך"

טכניקה זו מתאימה יותר לאנשים שעברו הרבה תהליכים בחייהם ומנוסים ביישום כלים פסיכואנליטיים בינם לבין עצמם. ישנו שילוב של בחירת משפט חיובי, לדוגמא:" אני מוותר על הפחד שלי מרופא שיניים" ושימוש במשפט זה כמנטרה (חזרה רבה על אותו המשפט לאורך זמן) עם תרגילי נשימה המיועדים להרגעה ולהרפיית הגוף. אחת מהתופעות שפחד גורם לו הוא התכווצות לא רצונית של שרירי הגוף. תרגילי הנשימה לקוחים ברובם מטכניקות יוגיסטיות, והרעיון הוא השגת שליטה על תגובות לא רצוניות כמו פחד וחרדה , כמו כן ישנם תרגלי נשימה פשוטים יותר אשר מביאים אותנו להרפיית שרירים. אפשר לראות זאת כהיפנוזה עצמית.

בכדי להתגבר על הפחד, כפי שהוצע כבר קודם, פשוט יש להתייצב מולו ולהתמודד איתו. וכאן נכנסת גם הפסיכולוגיה העצמית שלנו מול המצבים. כפי שאדם שעבר תאונה ויחזור לעלות שוב על הרכב או על אופנוע ובכך יתמודד בעצם עם הפחד לחוות שוב את אותה החוויה, כך ישיבה בכסא הרופא והתמסרות לטיפול למרות הפחד, יוכיחו לנו שלא יאונה לנו דבר רע בטיפול וזוהי ההתמודדות.

.