שמאים אלמנטריים ואחרים פועלים בעיקר במקרי ביטוח, אך לא רק: לעיתים דרושה שמאות גם במצבי מחלוקות פרטיות או מול רשויות המדינה או כאשר רוצים להעריך נכס לצורך ביצוע עסקה.
שמאים אלמנטריים
במקרי ביטוח, שמאים אלמנטריים מעריכים נזקים שונים, כגון:
- שריפה ואש – אובדן רכוש, כולל עלויות הניקוי והשבת המצב לקדמותו על ידי הביטוח. כאן יש להעריך את הנזקים לרכוש של הבית או לציוד המשרד או החברה. השמאי יעריך מה תהיה עלות התיקונים, במקרים מסוימים, ובמקרים אחרים יפסוק שווי לצורך קניית ציוד חדש.
- נזקי מים ורטיבות – כולל צנרת, ביוב וכד', וכולל צורך בייבוש מכני, פירוק רצפה, ציפויי קיר וגבס, ועוד.
- פריצה וגניבה ונזק בזדון – דומה מאד לנזקי רכוש אחרים: גם כאן, השמאי צריך להעריך מול הביטוח מה הנזק לבית או למשרד, וזאת בהנחה שהתכולה הייתה מבוטחת.
- בנוסף, בכל מקרה ביטוח ייתכן ושמאים ייקראו להעריך נזק לסחורה, קלקול טכני של ציוד או תכולה אחרת, שברים מכניים ועוד.
בדומה לכל אלה, שמאים אלמנטריים ייקראו להעריך שווי של תכולה, סחורה ורכוש גם במקרים אחרים, שאינם מקרי ביטוח:
- פירוק שותפויות או חברות
- פשיטות רגל
- גירושין
- קנייה ומכירה של רכוש וציוד ועוד
שמאי רכב
שמאי רכב עוברים הכשרה מצקועית רחבה, שכוללת לימודים מקצועיים כמעט כמכונאים או חשמלאי רכב, וכן לימודים שקשורים בביטוח. בתום ההכשרה עוברים השמאים בחינות לצורך הרישוי שלהם, ועליהם לעבור שנת התמחות אחת, אצל שמאי מוסמך.
תפקידו של שמאי הרכב הוא לקבוע את שוויה של המכונית לפני קרות נזק ביטוחי (תאונה), ואחריה. בנוסף, על שמאי הרכב להגדיר מהו הסכום שבו הוא אומד את עלות התיקונים של הרכב, כדי להשיב את שוויו. אם הייתה ירידת ערך בשוויה של המכונית כתוצאה מהתאונה, על השמאי להגדיר את ירידת הערך, כך שבעל הרכב יוכל לקבל פיצוי ראוי מחברת הביטוח.
עיקר הפניה לשמאי רכב נעשה על ידינו לאחר תאונה. עם זאת, חשוב לדעת ששמאי יכול לשמש גם כמעריך שווי המכונית במקרים מצערים כמו פשיטת רגל, חלוקת רכוש בגירושין או פירוק שותפות ועוד.
במקרה של תאונה, לשמאי הרכב יש מחויבות חוזית מול בעל הרכב, להשבת מצב הרכב לקדמותו. לרוב, אנחנו מטילים את האחריות לכך רק על המוסך, אך למעשה הן השמאי והן המוסך נושאים באחריות זו. אם השמאי העריך שלא כשורה את היקף התיקונים הדרושים, או הגדיר שימוש בחלפים לא מתאימים, חלה עליו אחריות כמו על המוסך – ואף יותר.
שמאי מקרקעין
בדומה לשמאי רכב, גם שמאי מקרקעין עוברים הכשרה ארוכה, בחינות הסמכה קשות (14 במספר) ושנת התמחות. שכרם נקבע לעיתים כאחוז משווי העסקה, כך שלהכשרה הארוכה שכר בצידה.
בכל מקרה, שמאי מקרקעין מעריכים שווי באירועי נזק למבנים, אבל התפקיד ה'עיקרי' שלהם הוא בהערכת שווי לצרכי מס.
שמאים ממונים על ידי הרשויות על מנת לקבוע למשל שווי לצורך היטל השבחה. כאשר מוסיפים מבנה או משנים את ייעוד הקרקע, קוראים לשמאי על מנת שיעריך את השווי החדש של הנכס, ובהתאם לכך את גובה ההיטלים שיש לשלם. קבלנים שונים וגם אזרחים מן השורה מזדקקים לכן לעיתים קרובות לשירותיהם של שמאי מקרקעין.