קצת היסטוריה
באמצע המאה ה- 19 חיו יהודי ירושלים אך ורק בתוך חומות העיר העתיקה, ברובע היהודי. תנאי המגורים היו ירודים והעוני של היהודים, שחיו על תרומות וכספי החלוקה, היה מחפיר.
בשנת 1860 קיבל מונטיפיורי תרומה גדולה בצורת ירושתו של יהודה טורא – מבטאים טורו – יהודי אמריקאי שהשאיר סכום של 50,000 דולר לטובת עניי ירושלים; סכום עצום, ששקול לכ- 1,600,000 דולר במונחים של ימינו אנו.
טורו הפקיד את מונטיפיורי על השימוש בתרומה, והוא החליט לבנות שכונה יהודית ראשונה מחוץ לחומות על קרקע שרכש בעצמו במקור למטרת הקמת בית חולים.
הדיירים שנבחרו לגור במקום, לא 'חתמו קבע' על הדירות שקיבלו: המטרה של משכנות שאננים הייתה לספק ליהודים ידע ויכולת לעבוד ולעבד את הקרקע, מעין "בית ספר לחיים", של אז.
כל דייר בשכונה היה זכאי לגור בה במשך שלוש שנים. הוא ומשפחתו קיבלו דירה קטנה אך גדולה במושגים של סוף המאה ה- 19, וחלקת אדמה לעבד.
שכונת ימין משה הוקמה צמוד למשכנות שאננים ושתי השכונות היוו מקשה אחת, שבין מלחמת העצמאות ואיחוד ירושלים התדרדרה למדי, כיון שהייתה למעשה שכונת ספר; התגוררו בה רק מי שלא הייתה להם ברירה, כיון שהיא הייתה נתונה לירי צלפים ירדנים מעל לחומות העיר העתיקה.
לאחר המלחמה החליטה הממשלה לשפץ את השכונות ולהפוך את משכנות שאננים למרכז אמנות ותרבות ואת ימין משה ייעדה למגורי אמנים ואנשי ספר.
מה כיום?
ימין משה ומשכנות שאננים נמצאות היום ממש בלב ירושלים. קל להגיע אליהן מהעיר העתיקה וגם ממערב ולטייל בין הבתים היפים, ברחובות האבן המשופצים והמגוננים להפליא.
בשכונה ובסביבתה תמצאו כמה אטרקציות יפהפיות:
טחנת הרוח – שהוקמה על ידי מונטיפיורי אך פעלה רק תקופה קצרה, כיון שלא הייתה מספיק רוח להפעלתה. לפני מספר שנים הותקן במקום מנגנון מודרני, שמאפשר את פעילות כנפי הטחנה גם ברוח הקיימת בירושלים, וכיום היא פועלת מדי פעם.
בשנת 2018 נפתח במקום מתחם בילוי, שכולל בית קפה, בר יין וחדר בריחה.
בר היין מופעל על ידי יקב ירושלים, ובו ניתן לטעום ממגוון יינות היקב, לצד גבינות טובות ולחמי שאור, לשמוע הסברים על ייצור היין ועוד.
בית הקפה מציע כמובן גם ארוחות קלות והוא נמצא על מרפסת יפה, שצופה אל חומות העיר עתיקה. שעות הפתיחה שלו הן ראשון עד חמישי: 10:00-19:00, שישי: 10:00-14:00.
חדר הבריחה מציע בילוי של כיף למשפחות וגם לחברות או לקבוצות והוא פעיל (בהזמנת מקום מראש) שבעה ימים בשבוע.
בנוסף תוכלו ליהנות כאן גם מסיורי סגוויי באזור משכנות שאננים ומתצפית נפלאה לעיר העתיקה. תוכלו לשלב את הסיור עם סדנת טעימת יין וסיור בטחנת הרוח עצמה.
בקרבת הטחנה עמדה בעבר מרכבתו ההיסטורית של סר משה מונטיפיורי, אך היא הוצתה בשנת 1986 ולאחר ששופצה הועברה מהמקום.
משכנות שאננים
השכונה משמשת היום לאירוח אמנים מכל העולם, אנשי ספר ותרבות, שבאים להתארח במבנה הארוך הגדול, ששופץ.
במשכנות שאננים יש מרכז תרבות וכנסים שבו נערכים מופעים שונים וקונצרטים, וכדאי להתעדכן בלוח המופעים לפני שעולים לירושלים.
מתי לבוא?
במשך כל שעות היממה, אבל בעיקר יפה במקום לעת ערב, כאשר אור השמש השוקעת נופל על חומות העיר העתיקה.
אז מגיעים למקום גם זוגות צעירים בערב החתונה שלהם, להצטלם באור שעת הקסם הזו.
מה לראות בסביבה?
גן בלומפילד שמקיף את האתר וגן הפעמון, שנמצא ממש בקרבת מקום.
"קברות משפחת הורדוס" – מתחם קבורה עתיק שאמנם לא שייך לבני משפחת הורדוס (שהוא ורבים מבני משפחתו קבורים בהרודיון), אבל היה שייך למשפחה גדולה ומכובדת, בערך באותה תקופה.
סינמטק ירושלים – מעבר לכביש, לכיוון דרום; סרטים ופעילויות שונות, קפה ומסעדה.
הכנסייה הסקוטית – מעל לסינמטק, עם תה של חמש ותצפית מרהיבה גם כן אל העיר העתיקה ואל גיא בן הינום. הכנסיה מציעה גם אכסניה נוחה למגיעים מחוץ לירושלים.
מחפשים עוד דברים מעניינים לבקר ולראות בירושלים? היכנסו לקטגוריית אטרקציות בירושלים באתר b144